Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego
Rekomendacje Najlepszy w Polsce samorząd Najlepszy w Polsce samorząd kupon konkursowy produkty kupon konkursowy usługi Pałac Mierzęcin Europartner Polski Cukier KREISEL Polska Spółka Gazownictwa Herbapl S.A. POZNAŃ SAMORZĄD WOJEWÓDZTWA WIELKOPOLSKIEGO ATANER Spółdzielcza Grupa Bankowa

Szczegóły firmy

logo firmy

National Research Instituteof Animal ProductionKołuda Wielka Experimental Station


88-160 Janikowo
Tel.: +48 052 3513391
Fax: +48 052 3513541
e-mail: koluda@izoo.krakow.pl
WWW: www.koludawielka.com.pl


Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej utworzono w 1946 roku, początkowo w ramach Pomorskiej Izby Rolniczej, a od 1 stycznia 1951 wchodzi aż do chwili obecnej w skład Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.

W ciągu swej historii w zakładzie prowadzono prace hodowlane i badawcze nad bydłem, trzodą chlewną, owcami i drobiem. Od lat siedemdziesiątych XX wieku Zakład specjalizuje się w chowie gęsi i owiec, posiada jedyne w Polsce stada: Gęsi Białej Kołudzkiej®, merynosa polskiego odmiany barwnej i plenno-mlecznej owcy kołudzkiej. Jest zdobywcą licznych nagród na wystawach zwierząt hodowlanych. Zakład prowadzi sprzedaż gąsiąt jednodniowych, zwierząt hodowlanych i rzeźnych oraz serów z mleka owczego. Na początku lat pięćdziesiątych pojęto pierwsze próby dojenia owiec, połączone z przerobem mleka pod nadzorem baców na sery podobne do produkowanych na Podhalu.

Od 1992 roku Zakład prowadzi badania nad mlecznym użytkowaniem owiec na nizinach, połączone jednocześnie z opracowaniem i wdrożeniem w przyfermowej przetwórni produkcji serów i jogurtów. W wyniku wieloletnich badań opracowano receptury produkcji serów owczych, w tym niektóre w oparciu o tradycyjne technologie przerobu mleka praktykowane w rejonach górskich. Wszystkie produkty są produkowane wyłącznie z mleka owczego poddanego pasteryzacji. Mleko do produkcji serów pozyskujemy w okresie zimowo-wiosennym od merynosów, a w okresie wiosenno-letnim od owcy kołudzkiej.

Ser pomazankowy Bryndza owcza jest produktem wytwarzanym w oparciu o tradycyjne technologie produkcji, z tym że w procesie jego produkcji wykorzystuje się odpowiednie kultury bakterii serowarskich. Ser dojrzewa od kilku tygodni do kilku miesięcy. Jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, ale także jako nadzienie do pierogów, krokietów; dodatek do sosów i zup. Sery pomazankowe cechują się charakterystycznym pikantnym smakiem. Jednym z naszych produktów jest ser wędzony z masy parzonej Wędzonek Kołudzki laureat konkursu Polski Produkt Żywnościowy 2008.


Witryna, na której się znalazłeś wykorzystuje pliki cookies, dalsze korzystanie z niej oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Tak, rozumiem